Minder uitgeven vs. meer verdienen

Minder uitgeven dan je binnenkrijgt, dat is misschien wel de belangrijkste les om je persoonlijke financiële situatie goed op orde te krijgen en te houden.

Als je meer geld over wilt houden om de dingen te doen die je wilt doen, te sparen, te werken aan je buffer of om te beleggen; dan kun je eigenlijk twee dingen doen. Je kunt minder uit gaan geven of je kunt zorgen dat je inkomsten stijgen. Maar wat is nu het beste? Minder uitgeven of meer verdienen?

De weg van de minste weerstand

Als je aan tien mensen vraagt hoe ze meer geld over zouden kunnen overhouden, dan zegt waarschijnlijk de ruimte meerderheid; “Door geld te besparen”. Logisch, het is de weg van de minste weerstand. Het kost je (Zeker als je net met personal finance bezig bent) veel minder moeite om 10 euro minder in de week aan boodschappen uit te geven dan om 10 euro per week extra te verdienen. We denken dat we meer invloed hebben op onze uitgaven dan op onze inkomsten.

Focus op geld besparen

Eén ding is zeker, de voordelen van geld besparen merk je het snelst. Als je vandaag besluit minder geld uit te geven dan kun je daar direct stappen in maken. Zeker als je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit of je hebt nog niet eerder goed naar je maandlasten gekeken hebt. Je sluit je energiecontract over, Bespaart flink op je boodschappen of je spoort overbodige verzekeringen op en je geeft honderden euro’s per maand minder uit. Hartstikke goed natuurlijk! En.. Je kunt sparen!

Maar na een tijdje kan het gaan knagen. Je spaart en je bent serieus bezig met je financiële situatie, maar je wilt meer sparen. Misschien heb je een mooi doel voor je spaargeld bedacht en je kijkt naar welke andere vaste lasten je nog meer hebt. Her en der kun je vast en zeker nog wat besparen, je geeft een maand minder uit gaan kleding en je hebt weer een leuke besparing bereikt.

Maar na een tijdje is de rek wel uit de besparingen. Je hebt je budget in zicht, je houdt je er goed aan, maar je merkt dat je jouw budget misschien iets te krap hebt ingeschat. Misschien heb je zelfs je budget de rug alweer toegekeerd of kom je erachter dat je toch weer een paar nieuwe broeken nodig hebt, je een keer weer lekker uit eten wilt of je toch weer iets leuks wilt doen met het gezin.

Het lastige van geld besparen is dat er een limiet aan zit. Op een gegeven moment kost het je ontzettend veel moeite om verder te schrappen, zeker als je je best goed aan je budget houdt. En zelfs als je nog wel een paar euro kunt besparen, vergeet ook niet te leven. Het is ook belangrijk zo nu en dan eens iets leuks te doen.

Meer geld verdienen

Optie twee is meer geld verdienen en dat is nog niet zo makkelijk, want waar begin je? Je kunt natuurlijk meer uren gaan werken, je kunt werken aan je side-hustle of je kunt op een andere manier zorgen voor extra inkomen!

Meer lezen: Snel geld verdienen – 45 manieren

Het fijne aan de methode van het extra verdienen is dat je inkomen in principe ongelimiteerd is. Er zit weliswaar een grens aan de hoeveelheid tijd die je erin kunt stoppen, maar er zit in principe geen grens aan de hoeveelheid geld die je extra kunt verdienen. Door een manier waarbij je een ‘passief’ inkomen kunt bereiken (een inkomen waar je met onderhoudswerkzaamheden geld uit haalt) haal je ook nog eens de tijdslimiet weg. Ook je tijd is dan niet meer de grootste beperkende factor.

Wat werkt dan het beste?

Voor mij werkt een combinatie van beide strategieën het beste. Als je net start met het werken aan je persoonlijke situatie, dan zou ik zeker starten met het in kaart brengen van je inkomsten / uitgaven en vaste lasten en met besparen. Als je merkt dat het besparen je op den duur meer moeite gaat kosten, overweeg dan of het nog zin heeft je teveel te focussen op besparen of dat het meer zin heeft je te focussen op het vergroten van je (passieve) inkomen. Daarbij verlies je jouw budget niet uit het oog, maar wordt het meer bijhouden dan voortdurend proberen te besparen.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Minder uitgeven vs. meer verdienen

Plaats een reactie